С помощта на:
Намерете ни и в:
  
Нови снимки
Статии • Как надеждата може да ти помогне да се справиш

Училищната система в един голям град имала специална програма за помагане на хоспитализирани деца да наваксват учебния материал. Един ден една учителка, която работела в програмата, получила рутинно обаждане да посети едно такова дете. Било й дадено името на детето, болницата и номера на стаята. Трябвало да помогне на момчето с уроците по граматика.

Същия ден учителката отишла да види момчето. Никой не й бил споменал, че младежът било с тежко изгаряне и изпитвал силни болки. Изненадана от обезобразяващите изгаряния на момчето, неговото бинтовано лице и очевидната физическа болка, тя се борела през целия урок. Когато излязла от болничната стая, учителката била разочарована от себе си и чувствала, че не била постигнала много с хоспитализирания си ученик. 

Но когато се върнала на следващия ден, една медицинска сестра я попитала: “Какво направихте с това момче? Откакто дойдохте вчера, отношението му към възстановяването се подобри.” Учителката била изненадана и внимателно слушала, докато сестрата й обяснявала, че целият персонал се притеснявал за момчето. То не се повлиявало ефективно от лечението, нито показвало голям напредък. “След като го посетихте, то започна да реагира на лечението. Сякаш е решило да живее”, обяснила сестрата.

Обяснението за забележителната промяна у момчето дошло две седмици по-късно, когато то кротко обяснило, че напълно било изгубило надежда, докато не дошла учителката. Всичко се променило, когато осъзнало това, което обяснило по следния начин: “Те не нямаше да изпратят учителка да работи с мен по граматика, ако умирах, нали?”

Някои неща от тази история си заслужава да бъдат разгледани внимателно. В края на разказа момчето все още изпитва силни болки. Гледката на изгарянията му е не по-малко обезпокоителна и плашеща. Превръзки около лицето му продължават да го държат в мрак. И въпреки тъмнината, той започва да преживява светлината на надеждата. Този разказ ни показва нещо изключително важно: надеждата има решаващо значение при възстановяването след травма.

Особено проницателно е изказването на медицинската сестра за момчето:”Сякаш е решило да живее.” Коментарът й показва истината, че отношението, което имаме към болезненото си положение, е въпрос на избор. Ние имаме възможност да избираме дали да бъдем изпълнени с отчаяние или с надежда, трагични или триумфиращи, жертви или победители. Надеждата е мощен начин на мислене, който отваря врати там, където отчаянието ги затваря. Изпълненото с надежда мислене ни помага да видим най-доброто, да работим за най-доброто и накрая – да преживеем най-доброто в живота.

Вероятно затова Павел говори за надеждата като за един от трите стълба на християнската вяра (1 Кор. 13:13). Ето няколко начина как да отворите врата за надеждата в живота си.

Започнете, като превърнете надеждата в навик

Независимо пред каква криза или травма сте изправени, винаги мислете с надежда, говорете с надежда, работете с надежда и действайте с надежда. Направете всичко по силите си да превърнете надеждата в навик. Напомнете си, че каквото и да се случи в живота ви, винаги имате възможността да изберете надеждата.

Джон Милър, писател от 18 век, предлага това трогателно проникновение: “Начинът ни на живот се определя не толкова от това какво ни носи животът, а от отношението ни, което ние внасяме в живота си; не толкова от това, което ни се случва, а от начинът, по който гледаме на това, което ни се случва. Обстоятелствата и положението наистина оцветяват живота, но ние сме надарени с ум, който да избира какъв да е цветът.”

Бъдете отворени за носители на надеждата

Дори и сърцето ви да е разбито или да сте силно обхванати от отчаяние, бъдете открити с хората, които се опитват да ви обнадеждят. Независимо какви бури бушуват в живота ви, помнете, че Бог изпраща специални хора, които да привдигнат отпадналия ви дух. Тези носители на надеждата са изключителни жени и мъже. Някои от тях самите са страдали и затова са силно чувствителни към страданието, донесено от травмите в живота. Други са просто състрадателни хора, които, когато видят болка, се опитват да утешат и да изцерят. Вашият носител на надежда може да бъде член на семейството, съсед, приятел, или дори напълно непознат. Останете отворени към тези пратеници на надеждата. 

Помислете върху преживяването на Сюзан Стром. В една статия “Дарът на надеждата”, тя разказва как е била в клиника Мейо в Минесота, очаквайки резултатите от неврологични тестове. Лекарите търсели мистериозната причина за периодично замъгленото зрение и дълбоката умора. В чакалнята със Стром имало и друга пациентка, която също чакала резултатите от своя тест. Както непознатите понякога правят, когато се изправят пред сходни проблеми, Стром и по-възрастната жена споделили страховете и проблемите си. По-възрастната жена говорила за внуците си, а Стром говорила с любов за двете си деца в начално училище и разтревожения си съпруг.

След няколко часа по-възрастната жена била повикана в един частен кабинет. Тя излязла облекчена и усмихната и казала на Стром, че единственият й проблем било леко повишено кръвно налягане. “Надявам се твоите резултати да са също така добри като моите”, казала тя на Стром и допълнила: “ Ако не са, моля те, опитай се да намериш утеха в тази бележка.” Тя протегнала ръка и притиснала малко ламинирано копие на молитвата за спокойствие на Райнхолд Нибур в ръката на Стром – “Господи, дай ми спокойствието да приемам нещата, които не мога да променя, смелостта да променям нещата, които мога и мъдрост, за да разбирам разликата.”

Почти веднага Стром била извикана в неврологичното отделение, където лекарят й казал, че има множествена склероза. Той и обяснил, че има три вида множествена склероза, но тя имала “най-добрия” вид. Болестта нямало да я осакати или да доведе до смърт, обяснил той. “Аз не се радвам, че имам “най-добрия” вид множествена склероза, но съм неизмеримо доволна от бележката, която ми даде една непозната”, казва тя. “Когато ме заплашва безнадеждна депресия, аз чета тези простички думи и си спомням, че една по-велика сила  предлага надежда и спасение за всички. Получаването на тази бележка е най-големият подарък, който някога съм получавала.”

Очиствайте ума си с думи на надежда

Когато болезнени събития идват във вашия живот, умът се замърсява с негативни, изпълнени със страх мисли. Очиствайте ума си и засилвайте духа си, като четете и препрочитате думи на надежда. Купете си книга с цитати или си вземете такава от библиотеката и четете разделите за надеждата и начина на мислене. Там ще откриете извисяващи и вдъхновяващи мисли като тези:

Всичко зависи от това, как ние гледаме на нещата, а не от това какви са те в действителност.  (Карл Юнг)

Не вашите проблеми ви притесняват, а начина, по който гледате на тях.  (Епиктет)

Хората могат да променят живота си като променят начина си на мислене.  (Уилям Джеймс)

Също така използвайте стихове от Писанието с думата “надежда” в тях, за да измиете и пречистите още повече съзнанието си. Някои мощни библейски цитати включват:

Псалом 42:11 – “Защо си отпаднала, душе моя? И защо се смущаваш дълбоко в мене? Надявай се на Бога; защото аз още ще Го славословя; Спасителя мой и Бога мой.”

Йов 11:16-18 – “Защото ще забравиш скръбта си;...животът ти ще бъде по-светъл от пладне...Ще бъдеш уверен, защото има надежда.”

Подкрепете се още повече духовно и емоционално с библейското виждане, че Бог “ще направи вратата Ахор (Смущение) за врата на надеждата”(Осия 2:15).

Помислете си за хора, чиито проблеми са по-големи от вашите.

Това не е отрицателно упражнение, което да ви направи мрачни или злорадстващи спрямо хората, които страдат. То е по-скоро упражнение, което ще възстанови баланса и перспективата в живота ви.

Вземете предвид тежкото минало, от което е изплувал актьорът Джеймс Кагни. Неговият баща бил барман от Ню Йорк, който починал при грипната епидемия след Първата световна война. Вдовицата му останала без финансови авоари и четири момчета тинейджъри. Момиченце се родило малко след като по-големият Кагни починал.

“Нямахме пари. Ние четиримата ходехме на работа, издържахме себе си и майка ни и сестричката ни, като продължавахме да ходим на училище. Двама от братята ми работеха, докато завършат медицинското си образование, и днес са преуспели лекари”, обяснява Кагни. Неговият график също бил изтощителен за един млад тинейджър. “ прибирах се от училище в 14:00 часа. Пишех си домашните и дремвах преди да отида на работа като пиколо в клуб Фрайърс. Работех до 3:00 сутринта и трябваше да съм пак на училище в 8:00.” Въпреки тези сурови обстоятелства, Кагни казва: “Това беше за мое добро. Мисля, че ако се научиш да поемаш ударите, когато си млад, ще си много по-способен да ги преодоляваш по-късно.”

Ето как можем да си извадим изводи лично за себе си от този разказ: Ако Джеймс Кагни може да пресметне благословенията си и да каже” Това беше за мое добро”, тогава повечето от нас със сигурност могат да направят същото.

Припомнете си, че в миналото сте действали с надежда

Спомнете си бедите и изпитанията, които сте преживели в миналото – моменти, когато сте преживявали трудности във връзката, преминавали сте през тежка професионална криза, победили сте тежко заболяване или сте преживели период на скръб. Припомнете си, че сте използвали надеждата през тези времена и можете да направите същото отново.

Ето едно проницателно изказване на пастор Норман Винсънт Пийл: “Някога спирали ли сте, за да се замислите какво ви кара да вървите напред всеки ден? Какво стои зад способността ви да си проправяте път през периодите на обезкуражение и депресия? Какво ви кара да мислите, че рано или късно лошите времена ще станат по-добри? Това е една малка седембуквена дума, която носи в себе си огромна сила. Сила да обърне провалите отново в успех. Сила да върне болния към здраве. Сила да направи слабия отново силен. Това е надеждата.”

 Ето една последна мисъл за силата на надеждата, която е от британския поет и автор на песни от осемнадесети век, Исак  Уотс. Той предлага следното прекрасно мотиворащо прозрение: “Надеждата мисли, че нищо не е трудно; отчаянието ни казва, че трудностите са непреодолими.”

VIBRANT LIFE, 12 януари 2010г.

Библейски стих за деня
Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители. От плодовете им ще ги познаете (...) Всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове.
Матей 7:15-17
Последни излъчвания
Нови клипове